Museumsklubben Tegners Venner

Museumsklubben Tegners Venner


Forside

Skulptur galleri
- med over 300 fotografier af Tegners værker.

Artikel samling


Tegners Venner
- en kort præsentation af foreningen. Bliv medlem!

Indgangspartiet til Tegners Museum.

Læs om Rudolph Tegner herunder. Her kan du klikke korte eller længere artikler frem. Let læseslige og noget tungere artikler mellem hinanden.

På billedet ses i baggrunden bronzestatuen:"Min Hustru Elna". Øverst på væggen ses en "Ugle".


Artikler - en oversigt


Tegners Museum - den korte historie af Rudolph Tegner.

Rudolph Tegner's rejser af Elna og Rudolph Tegner
Første del handler om Rudolph's rejser fra han er 15 år i 1888, til han i 1911 blev gift med Elna. Den bygger på selvbiografien »Mod Lyset” (1991). Rejsernes betydning fremgår indirekte af bogen som helhed, men jeg har forsøgt at finde små udpluk i teksten som formidler det samme. 2.del er en afskrift af et meget kort notat - 1 A4 side - om deres rejser sammen fra 1911 - 1950. De kom vidt omkring i Europa, Mellemøsten og Afrika. Norge, Sverige, Tyskland, Schweiz, Frankrig, Spanien, Italien, Grækenland og England. Og inden 1934, da de fik den første bil, havde de besøgt Ægypten, Libyen, Tunesien, Libanon, Syrien. Herefter årlige rejser, mest i Frankrig og Italien. Rejste til Afrika igen i 1948, denne gang med et længere ophold i Marokko.

"Hvislen i mudderet" af Jacob Wamberg
Om tilblivelsen af "Herakles og Hydraen" skriver Rudolph Tegner: »Jeg saa Herakles staa midt i uhyrets slangebundter i frygtløst angreb mod sin hadefulde fjende, løftende køllen til slag mod de giftspyende orme. Var det ikke denne græske, lernæiske slange, den evige, i det skjulte levende ondskab, der altid kommer hvislende frem af mudderet for at saare og dræbe? Et symbol paa alt, hvad der er slet og lysfjendsk!« Dette motiv optræder hyppigt i kunsthistorien, men Tegner gav det en særlig drejning. Symbolismen kom til at påvirke Tegners udvikling som kunstner.

FORÅRSRENGØRING - en video af Nina Maria Kleivan & Pernelle Maegaard
"Den store og voldsomme fortælling bliver til en lille og rørende fortælling"
Værket er et skyggespil, hvor Tegners markante figurer, der er kendetegnet ved ofte at være i overstørrelse, her er ned-skaleret til dukketeatrets lillebitte målestok . Præsenteret på udstillingen NO MANS LAND... på Tegners Museum 2013.

Le Titan du Nord - Le mausolée dans la lande - par Teresa Nielsen
Sur les rives froides du détroit du Cattégat, dressé au cæur d'une lande sauvage balayée par les vents - terre d'élection des troupeaux de bêtes à laine et de ruminants -, un colossal mausolée de béton monte la garde, revêche. L'æuvre de Rudolph Tegner (1873-1950) est exposée là, qui semble veiller la dépouille du grand sculpteur danois injustement méconnu......

Åbningstale af Else Marie Bukdahl ved fernisering af NO MANS LAND på Tegners museum den 20. april 2013. - 8 kvindelige kunstnere har skabt værker som en 'kommentar' eller et 'svar' på Tegners skulpturer. Særudstillingen er skabt i samarbejde med KunsthusUdenMure.

Havfruer - Rytterstatuer og "De tørstige børn" Et erindringsbillede af bronzestøber Allan Olsen

Rusland mellem Dronningmølle og Villingerød Hvor stammer egnsnavnet "Rusland" fra?

"Syndfloden" i Maribo Hvad må kunstmuseer gøre, når pladsen i magasinerne slipper op? Når de får støtte fra staten, har de en forpligtigelse til at passe på værkerne. Det viser sagen fra Maribo tilbage i 1947-48.

Rudolph Tegner og samtidskunsten. Denne artikel består af citater fra et seminar med titlen: ”Mytologi, krop og symbol i Samtidskunsten” på Tegners Museum den 2. oktober 2008

Tegner Museums udbygningsplaner, april 2008. Den kommende Publikumsbygning

An short introduction to the danish sculptor Rudolph Tegner. Reaching towards the light - by courtesy of Copenhagen Post, 2008

Interview med Christa Olsen, som kendte familien Tegner. Christa fortæller af Annie Christensen, først trykt i Årsskrift 2005.

Året er 2005. Nyheder fra Tegners Museum af Luise Gomard først trykt i Årsskrift 2005.

Om oprindelsen til Lysfesten skriver Lise Dakinah i Ode til Elna Tegner.

I Helsingør er opstillet flere af Tegners værker. Et af dem er Danserindebrønden. Læs her om dens historie.

Bjørn Nørgaard argumenterer i en artikel fra 1987 for hvor vigtigt det er at bevare Tegners Museum: De Blinde fra Marakech.

I 2003 havde filmen "Rudolph Tegner" premiere. Lars Movin anmeldte den: En kunstners stræben.

Lars Schwander's article from 1990 was a wake-up call to rehabilitate Rudolph Tegner's art and museum in a short review of his life, his triumphs and defeats .

Lars Schwander's artikel fra 1990 om Rudolph Tegner's museum, viser os et billede af kunstneren og hans samtid.

andreas Dalgaard's artikel fra 1963 om Rudolph Tegner's museum 25 års jubilæum er et interview med Elna Tegner.

Artikler fra Tegners samtid:

I efteråret 1901 kan man i Illustreret Tidende læse dette portræt af Tegner, skrevet af Jens Lund.

Efter endt uddannelse som billedhugger tager han til Paris. Et tidsbillede fra Paris giver Stefan Zweig i sin roman "Verden af I Gaar".

I samme bog skildres uhyre levende et besøg hos Rodin, en fransk billedhugger, som Tegner også mødte i Paris.

Afsløringen af Finsen-Monumentet fandt sted den 23. august 1910. Læs her reportagen og anmeldelsen i Politiken dagen efter

I oktober 1915 udstiller Tegner en model af en "Søjle-Portal" i Rådhushallen i København. Han udgiver skriftet Rudolph Tegners Søjle-Portal med bidrag af Sophus Michaëlis og Georg Brandes.

Udstillingen anmeldes udførligt af Sven Lange i "Illustreret Tidende" fra oktober 1915. En kort notits kan læses om ferniseringen i Berlingske Tidende den 2. oktober.

I september 1921 bringer Verden og Vi en artikel om Tegner Hvordan et billedhuggerarbejde skabes

Verden og vi kan i 1923 berette fra Paris, at Tegners "Herakles og Hydraen" solgt til det fransk blad "Le Quotidien". Herakles vil lyse fra Bladets "Hoved", og den vil blive gengivet på Tusinder af Reklameplakater, som vil lyse over Frankrig.

Den 12. juli 1923 fylder Tegner 50 år. Politiken tegner et Fødselsdagsportræt

Ved indvielsen af "Herakles og Hydraen" i Helsingør den 20. november 1932 bringer Politiken et interview med Rudolph Tegner.

2 år efter åbningen af museet, skriver Tegner om museets tilblivelse og han tegner et billede af hovedhallen.

Tegner fortæller om sin barndom og familie i et kapitel i bogen "Bodil Neergaard" (1947): Morfar og Mormor i deres Hjem

Nekrolog i Berlingske Tidende den 6. juni 1950.

Nekrolog i Politiken den 6. juni 1950.

Noter: Noten dukker op over selve teksten, når musen peger på den.